Wednesday, March 2, 2016

Безглутенов и безмлечен кекс с ябълки и орехи

Продукти: 15 ореха, 2 яйца, 5 суп.лъжици захар, 1 1/2 ч.ч. хладка вода, 1/2 ч.ч. олио, смес от брашна (1 ч.ч. немско брашно с набухвател, 1 ч.ч. смес от 1 суп.л. соево брашно, 3 суп. л. ориз, 2 суп. л. ябълково брашно, 1 суп. л. шипково брашно, 1 суп.л. брашно от тапиока), 3 средно големи ябълки, канела, по 1/2 чаена л. сода бикарбонат и лимонена киселина
Приготовление: Разбивам яйцата съз захарта до леко побеляване. Прибавям водата, бавно, при непрекъснато бъркане. След това брашната смесени с бакпулвера. Внимавайте! В зависимост какви брашна слагате като смес, може да се получи по-гъста сместта, при мен се наложи да добавя малко вода.... По рецепта в оригинал слагам 1 ч.ч вода, но тук се наложи още 1/2  ч.ч. Добавям олиото, настърганите ябълки и канелата. Изсипвам в тавичка намазана предварително с олио и поръсена с оризово брашно. Поръсвам сместта с парчета орехи, които са на четвъртинки по размер.... Пека в предварително загрята фурна на висока степен (4) за 15 минути, след това намалявам. Печенето трае до последна проверка да не полепва по шиша. По специфично е заради ябълките, които пречат на доброто изпичане. За това намалих фурната накрая дори на 2-ра степен... Печенето трая около 1 час, при обикновено печене около 40 минути.
Оставих да изстине и нарязах.
Да ви е сладко!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails